Bewegen is gezond en kan ook buiten de sportschool


░W░I░S░T░ ░J░E░ ░D░A░T░

Birgit Timmers Kohlmann leefstijslcoach trainer speker vitaliteitcoach boekel uden veghel

 

 • Nederland= kampioen zitten
 • Lijst met gezondheidrisico's
 • Gratis tips om meer en makkelijker in beweging te komen

Dat en meer en deze blog van holistisch coach Birgit.

gratis tips leefstijl burn-out energie rust balans checklist burnout


Kampioen zitten, met alle risico's van dien

slaapproblemen oorzaak gevolg nachtrust melatonine cortisol slapen

Wist je dat wij Nederlanders kampioen zitten zijn? Gemiddeld zitten we  zo’n 7,5 uur per dag en dat brengt heel veel gezondheidrisico’s met zich mee. Heb je een kantoorbaan en ga je 's avonds lekker Netflix binchen? Dan haal je met gemak de 11 uur zitten… dat wordt in veel onderzoeken zelfs ‘dodelijk’ genoemd omdat het de kans op vroegtijdig overlijden enorm vergroot. Misschien ga je 1x per week naar de sportschool maar daarmee is het negatieve effect van het zitten helaas bij lange na niet opgeheven.


Hoe 'zit'dat dan?

Ons oerbrein denkt na een half uur stil zitten bij daglicht dat er gevaar dreigt . Het denkt dat we stilzitten omdat we gewond zijn (gebroken been/ bewusteloos etc) of dat we ons stil en verstopt houden omdat er acuut gevaar dreigt (wolf/ vijand ligt op de loer). Een miljoen jaar geleden zat je bij daglicht niet zo lang stil. Als je al je zat, zat je op je hurken en veranderde je continue van houding. Het stil zitten wat wij tegenwoordig op o.a. kantoor doen veroorzaakt een flinke cortisol piek (vechten, vluchten, bevriezen) gevolgd door adrenaline en andere hormonen om wondgenezing etc. in te zetten.
Kortom stilzitten triggert een ontstekingsreactie. En nee, even voorover leunen om de telefoon op te nemen wordt door ons evenwicht orgaan niet geregistreerd als echte beweging. Naast stress signalen (telefoon, mail, hypotheek, etc) en je voeding (te vaak en niet voedend of zelfs schadelijk) zorgt het zitten er dus ook nog eens voor dat je continue ontstekingspiekjes hebt. 

Daarnaast gebruik je je spieren en vooral je beenspieren (grootste spiergroep) als je zit nauwelijks. Daardoor wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen. Dit werkt insuline resistentie in de hand, waardoor je een hoger risico hebt op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Wat werkt dan wel?

Meer bewegen! Wees creatief. Het hoeft niet groot en meeslepend. Het kan ook klein en laagdrempelig. Dans eens wat vaker, wiebel, ga in de pauze aan de wandel. Probeer bij een zittend beroep ieder half uur even flink te bewegen. Sta zo vaak mogelijk op tijdens het werk en beweeg even semi-actief. Wees creatief en maak er samen met je collega’s een spel van. Maak 10 jumpingjacks, ga koffie halen, speel tikkertje, maak een dansje, vermijd de lift, loop naar andere verdieping met een vraag ipv te mailen of te bellen etc. etc.

tip leefstijl bewegen gezond sporten insuline resistentie

Gezondheidsrisico's van lang zitten en weinig bewegen

Om je een extra zetje en motivatie te geven om echt meer te gaan bewegen geef ik je hier een rijtje van de gezondheid risico’s van langdurig te weinig dagelijkse beweging:

 • Hersenmist/ concentratieproblemen
 • Spanningshoofdpijn
 • Rug- en nekpijn
 • Diabetes
 • Overgewicht
 • Hart- en vaatziekten
 • Depressie
 • Dementie
 • Sommige soorten kanker

Daag jezelf en je naast uit, kom in beweging! Kun je hierbij wel wat extra hulp gebruiken? Vraag dan mijn gratis beweeg tips aan of bel me voor een gratis behartigingsgesprek.

Succes!

Meer verdieping rondom dit onderwerp vind je hier:


wees de baas over je balans

energiebalans balans op maken balansmodel burnout burn-out stress 5d

Wil je een goede persoonlijke balans, dan is het van belang dat je aan alle dimensies in dit balansmodel blijft werken.

 • IQ:  gedachten, overtuigingen, veerkracht, visie
 • EQ: emoties, gevoelens, relaties, communicatie
 • FQ: voeding, beweging, ontspanning, slapen
 • SQ: identiteit, zingeving, kernwaarden, missie
 • PQ: pro-activiteit, motivatie, daadkracht, prioriteiten
 • ...:  overige zaken zoals bijv. je financiële situatie


Heb jij behoefte aan een helpende hand van iemand die dagelijks werkt met mensen die op zoek zijn naar aanpassingen in hun leefstijl om weer gezonder en vitaler te worden?

 

Laat mij je helpen met de eerste stap in de goede richting met gratis tips of een gratis behartigingsgesprek; dit is een (live of online) sessie van 30 minuten waarin jij een beter beeld krijgt wat je écht wilt en nodig hebt.

coach leefstijlcoach vitaliteitscoach gli balans stressmanagement coachtraject coaching lichaam

Reactie schrijven

Commentaren: 0