Wat is coaching op het vlak van leefstijl en vitaliteit?

Wist je dat ons genenpakketje er nog nagenoeg hetzelfde uitziet als dat van onze verre oer-voorouders? En dat terwijl we nu compleet anders leven dan toen. We leven nu met veel comfort, weinig natuurlijke beweging, voedsel in overvloed en de hele dag prikkels om ons heen.  Niet gek dat er dan af en toe iets gaat haperen toch?

We worden wel ouder tegenwoordig maar zeker niet in goede gezondheid. Stress gerelateerde klachten zijn oorzaak van 36% van ons landelijk ziekteverzuim. Welvaartsziekten* rijzen de pan uit. De gemiddelde Nederlander zit vanaf zijn 40ste aan medicatie, die er zonder leefstijl verandering, niet meer af gaat.
60% van de sterfgevallen zijn het gevolg van welvaartsziekten. Dat is shocking & bovendien onnodig! 

* obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten (huid, darm, gewrichtsproblemen)
 

Stress, kwalitatief slechte slaap, te veel en niet voedend voedsel, te weinig bewegen...

Dit zijn allemaal veroorzakers van welvaartsziekten. Welke ziekte zich manifesteert ligt er eraan wat er in jouw genenpakketje opgeslagen ligt. 

Bij mij was het reuma en die genen heb ik weer rustig gekregen door aan mijn leefstijl te werken.

 

Wil jij je stress leren managen? Wil jij voorkomen dat je onnodig uitvalt of ziek wordt? Of heb je, spijtig genoeg, al een welvaartsziekte te pakken?

Coaching op het gebied van leefstijl en vitaliteit kan je hierbij helpen. Een goede leefstijl/ vitaliteitscoach kijkt naar het hele plaatje. Kom je met stress gerelateerde klachten, dan wordt er ook naar je voeding gekeken. Kom je met fysieke gezondheidsklachten (bijv. reumatische aandoeningen, overgewicht, diabetes etc) dan wordt er ook gekeken naar je emoties en gedachten. Een integrale/ holistische kijk noemen we dat.

coach leefstijlcoach vitaliteitscoach gli balans stressmanagement coachtraject coaching lichaam

Een intregrale aanpak die écht werkt

Hiermee bedoelen we het coachen op fysiek, sociaal-emotioneel, zingeving én mentaal vlak. Dus niet alleen werken aan de symptomen, maar juist ook aan de onderliggende oorzaken.

 

Er vindt actieve begeleiding plaats op die dimensies die direct aandacht nodig hebben en begeleiding met een ‘onderhoudskarakter’ voor die dimensies die niet direct aandacht nodig hebben. Aandacht voor het geheel zorgt voor balans en langdurig effect. Voorwaarde voor een succesvol coachtraject is wel dat jezelf voldoende pro-actief bent en dat jij zelf achter het stuur gaat zitten.


Coachen op 5 dimensies

Dit balans model is ontwikkeld door MARK academy
Dit balans model is ontwikkeld door MARK academy

BALANSMODEL

 

IQ: gedachten, overtuigingen, veerkracht, visie

EQ: emoties, gevoelens, relaties, communicatie

FQ: voeding, beweging, ontspanning, slapen

SQ: identiteit, zingeving, kernwaarden, missie

PQ: pro-activiteit, motivatie, daadkracht, prioriteiten

...: overige zaken zoals bijv. je financiële situatie

 

Wil je een goede balans, dan zul je aan alle vlakken in het balansmodel moeten blijven werken.Een integraal leefstijl en vitaliteitscoach (GLI gecombineerde leefstijl interventie) bekijkt samen met jou waar je aan wilt werken om weer beter in balans te komen. Het vertrekpunt is een diepgaande integrale vitaliteitscheck, aan de hand waarvan jij zelf je doelen gaat bepalen. Je leert bijvoorbeeld effectiever om te gaan met stress en werkdruk, welke voedings- en beweeggewoontes je het meeste energie opleveren en leiden tot een gezond gewicht. Ook krijgen je inzicht in de eigen gedachtes en overtuigingen die van invloed zijn op jouw gedrag. Je gaat werken aan zowel de oorzaken als de gevolgen van disbalans, zodat duurzame en diepgaande resultaten worden behaald. 

LeefstijlCoach en vitaliteitscoach Birgit behartigt graag jouw vitale belangen!

Als leefstijl- en vitaliteitscoach* woonachtig in Boekel, Brabant, coach ik jou persoonlijk om je mentale en fysieke energiepeil op te krikken. Ik begeleid je bij het vinden van de antwoorden op je vraagstuk. Want het mooie is, die antwoorden zitten al in jou! 

• Wil jij meer rust in je hoofd?

• Wil jij letterlijk en figuurlijk beter in je vel zitten? 

• Wil jij meer bewust worden van de gevolgen van emotionele voeding (denken en voelen) op je lichaam en geest? 

Ik laat je  ervaren hoe je met bewustwording over je doen en laten je leefstijl positief kunt beïnvloeden en blijvend kunt aanpassen.

 

Zorg goed voor jezelf, investeer in jezelf; je bent het dubbel en dwars waard!

 

* Post HBO registeropleiding MARK academy, integraal Leefstijl en Vitaliteitscoach (GLI)