3 gouden tips om af te vallen


░W░I░S░T░ ░J░E░ ░D░A░T░

Birgit Timmers Kohlmann leefstijslcoach trainer speker vitaliteitcoach boekel uden veghel

 

 • Een quick fix leidt tot jojo-effect
 • Tip 1: minder eetmomenten
 • Tip 2: koude training
 • Tip 3: nuchter bewegen
 • Bonus video boordevol tips

Dat en meer en deze blog van holistisch coach Birgit.

gratis tips leefstijl burn-out energie rust balans checklist burnout


3 gouden tips om af te vallen

jojo dieet gewicht wegen meten overgewicht obesitas afvallen

Wist je dat ik als leefstijl- en vitaliteitscoach helemaal niet graag met klanten praat over afvallen? Ik geloof daar niet in, in afvallen, diëten, calorieën tellen, quick fixes en van dat #fitmom gedoe. Voor sommigen klinkt dit misschien als vloeken in de kerk... Níet praten over afvallen terwijl ik gespecialiseerd ben ik leefstijl en vitaliteit en je dus heel veel kan vertellen over wat je vooral wel en niet moet doen. Bij mij gaat het niet over gewicht verliezen, het gaat om luisteren naar je lichaam en goed voor jezelf zorgen. Alles begint en eindigt bij jezelf: zelfliefde & zelfzorg.


Helaas pindakaas, een gezonde quick fix bestaat niet

Klanten die bij mij komen omdat ze willen afvallen zien gelukkig vaak al na het invullen van de vitaliteitscheck (een integrale balanstest om je beginbalans te bepalen) dat het niet om de kilo's maar om het grotere plaatje gaat. Ze weten uit ervaring dat voedingstips, maaltijdplannen, hongerlijden, shakes, crashdiëten niet de oplossing zijn. "Ik heb alles écht al geprobeerd wat er op de markt is" verzuchten de meesten. Met heel veel gej0j0 én teleurstelling als gevolg...

Ik coach op 5 dimensies: fysiek, sociaal-emotioneel, zingeving én mentaal vlak. We werken dus niet alleen aan de symptomen, maar juist ook aan de onderliggende oorzaken. Ik geloof dat als honger niet het probleem is, voeding niet de oplossing is...  Ja, dat kost je veel meer tijd dan een crashdieet van twee weken, maar het geeft je wel het meest duurzame resultaat. Daarbij geef ik mijn klanten, als ze daar aan toe zijn, uiteraard wel praktische tips om een gezonder gewicht te bereiken. Daarvan deel ik er  3 met je hieronder in dit blog. Deze tips zijn prima toepasbaar voor  "gezonde mensen". Heb jij bijv. hart- en vaataandoeningen of heb je een maagband of maagverkleining ondergaan, raadpleeg dan eerst je arts.


"Soms moet je eerst leren jezelf te dragen en leren los te laten voordat je gewicht kunt verliezen" 


Tip 1: minder eetmomenten

Wist je dat je je lichaam een groot plezier doet door minder vaak te eten op een dag? Bij iedere maaltijd, maar ook een tussendoortje als een simpel kauwgompje, zet je je spijsvertering al aan. 

Alles wat je in je mond stopt, behalve kruidenthee, water en koffie* is een eetmoment. *(beperkt en zonder melk/suiker/zoetje)  Je begrijpt dat de gemiddelde Nederlander dan heel wat eetmomenten op een dag heeft. Met allerlei negatieve gevolgen van dien...

tip leefstijl afvallen vetverbranden dieet bmi diabetes insuline obesitas

 • Spijsverteren kost ons lichaam ontzettend veel energie. Van veel eetmomenten kan je energiepeil letterlijk dalen en je immuunsysteem nadelig beïnvloeden.
 • Je cellen kunnen maar 1 ding tegelijk;  ze verwerken of transporteren voedingstoffen. Wordt deze taak onderbroken door een eetmoment, dan parkeert je lijf o.a. suikers op de reservebank -->jouw buik en/ of zwembandje ;)
 • Het stimuleert veroudering. Door vaak te eten, neemt de celgroei in je lichaam toe. In plaats van onderhoud te plegen aan bestaande cellen, maakt je lijf meer nieuwe cellen aan.
eetmomenten tellen calorie calorieën afvallen dieet
niet tellen en afwegen, maar voelen & voeden

voeden Én vullen >> eet meer!

Okay, dus minder eetmomenten op een dag is voor de gemiddelde mens gezonder. Dat betekent niet dat je honger moet gaan lijden! Als ik bij mijn gemiddelde klant uitvraag wat zij eten dan hoor ik dingen als 'ontbijt, 1 cracker met kipfilet, lunch 2 sneetjes tarwebrood met kaas, avondeten etc. etc.' en dan blijkt dat ze de hele dag honger hebben en zich regelmatig vergrijpen aan een overdaad aan tussendoortjes zoals, koek, gebak, chips e.d.
Mijn tip is dan steevast: als je eet, eet dan eens wat meer! Neem voedende producten en vul je maaltijd aan met groente, fruit, noten en bijv. een gekookt ei. Zorg voor een mooie combi van gezonde vetten, eiwitten en vezelrijke koolhydraten. Dan hou je het een stuk beter uit zonder honger en dus ook zonder onnodig veel tussendoortjes. 
Gouden regel die ik ook altijd mee geef: GENIET!  Ga je een keer lekker snacken/ snoepen/ drinken doe dit dan met volle aandacht en geniet ervan :)Tip 2: koude training

Wist je dat Hippocrates (400 voor Christus) al sprak over de helende kracht van kou en koud water?  Misschien ben jij het type dat het hele jaar door onder een dekentje op de bank zit, of standaard met koude handen en voeten rondloopt. Dan klinkt dit vast niet fijn in de oren... koude training... brrrrr.
Koude training heeft vele gezondheidsvoordelen én het is heel effectief om overtollig wit vet te verbranden. Dat is het moeilijk weg te sporten vet rondom je buik en je middel, het vervelende zwembandje.

Hier volgen enkele voorbeelden hoe jij vet kunt verbranden door middel van koude training:

tip leefstijl afvallen vetverbranden wimhof whm koudetraining

 • 1 á 2 minuten ijskoud afdouchen, bij voorkeur in de ochtend
 • wandelen zonder jas en/of op slippers bij koude temperaturen
 • met blote voeten over nat gras lopen, bij voorkeur in de ochtend
 • met open autoraam naar je werk rijden, verwarming uiteraard uit
 • thermostaat in huis lager zetten
 • zwemmen in open water bij milde tot koude temperaturen (let op, doe dit nooit ongetraind en niet alleen)
afvallen vetverbranden wimhof whm ijsbad birgit behartiger
practise what you preach, ikzelf in een ijsbad

gezondheidsvoordelen van kou

Koud afdouchen deed ik al heel lang met frisse tegenzin. Maar sinds ik in 2018 de Wim Hof  Method/ koude training heb gevolgd, met als hoogtepunt het ijsbad, ben ik om. Wat een energieboost krijg je daarvan! Ik vul nu regelmatig mijn badkuip met zakken ijs en koud water om dit fijne gevoel nog eens te ervaren. 
Is koud afdouchen voor jou zelfs al een brug te ver? Misschien kunnen dan deze gezondheidsvoordelen je alsnog  overhalen:

 • kou zorgt voor een hogere vetverbranding
 • kou versnelt je stofwisseling
 • kou beïnvloedt je immuunsysteem en verbetert je weerstand
 • kou maakt je gevoeliger voor insuline
 • en nog veel veel meer;)


Tip 3: nuchter bewegen

Wist je dat als je met een lege maag gaat bewegen je eerst je suikervoorraden op maakt? Daarna wordt vetmassa verbrand. Maar dit kan alleen als je weinig insuline in je bloed hebt, want hoge insulinewaarden blokkeren de vetverbranding capaciteit van het lichaam. In de ochtend vóórdat je hebt gegeten is je insulinewaarde laag. Dit maakt de ochtend het beste moment om te bewegen. Een lege maag wil niet zeggen dat je geen energie kunt verbruiken. Gedurende de avond en nacht wordt je eten verteerd. De energie sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om ‘s morgens op een lege maag te kunnen bewegen.  Meer over nuchter bewegen en tips om ermee te starten lees je in dit blog.

Moeite om in beweging te komen? Vraag hier mijn gratis beweeg tips aan!

tip leefstijl afvallen vetverbranden nuchterbewegen insuline diabetes


Bonus tips in deze video

Zeker in deze periode waar veel mensen thuiswerken liggen de extra pondjes op de loer. In deze video nog een paar extra tips voor als jij daar ook last van hebt.Ten laatste: faal en begin opnieuw!

Heeft je oerbrein je toch weer op het verkeerde spoor gezet? Is je nieuwe aangeleerde gedrag van minder eetmomenten, koud douchen en lekker bewegen voor je maaltijd weer verdwenen als sneeuw voor de zon?
Bedenk dan dat falen niet meer is dan een extra kans om het opnieuw te proberen. Wees mild voor jezelf. Hou je lange- en kortetermijneffecten voor ogen en het energieke gevoel wat het je gaf toen je deze tips wel toepaste. Begin opnieuw, wat is immers het ergste dat er kan gebeuren?


Heb jij behoefte aan een helpende hand van iemand die dagelijks werkt met mensen die op zoek zijn naar aanpassingen in hun leefstijl om weer gezonder en vitaler te worden?

 

Laat mij je helpen met de eerste stap in de goede richting met gratis tips of een gratis behartigingsgesprek; dit is een (live of online) sessie van 30 minuten waarin jij een beter beeld krijgt wat je écht wilt en nodig hebt.

coach leefstijlcoach vitaliteitscoach gli balans stressmanagement coachtraject coaching lichaam

Reactie schrijven

Commentaren: 0