Nuchter bewegen, van suiker naar vetverbranding


░W░I░S░T░ ░J░E░ ░D░A░T░

Birgit Timmers Kohlmann leefstijslcoach trainer speker vitaliteitcoach boekel uden veghel

 

 • Wat is nuchter bewegen
 • Wat zijn de voordelen van nuchter bewegen
 • Tips om te starten met nuchter bewegen

Dat en meer en deze blog van holistisch coach Birgit.

gratis tips leefstijl burn-out energie rust balans checklist burnout


Wat is nuchter bewegen?

symptomen burnout burn-out signalen stoomketel stoom druk stress

Wist je dat als je met een lege maag gaat bewegen je eerst je suikervoorraden op maakt? Daarna wordt vetmassa verbrand. Maar dit kan alleen als je weinig insuline in je bloed hebt, want hoge insulinewaarden blokkeren de vetverbranding capaciteit van het lichaam. In de ochtend vóórdat je hebt gegeten is je insulinewaarde laag. Dit maakt de ochtend het beste moment om te bewegen. Een lege maag wil niet zeggen dat je geen energie kunt verbruiken. Gedurende de avond en nacht wordt je eten verteerd. De energie sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om ‘s morgens op een lege maag te kunnen bewegen. 


Wat zijn de voordelen van nuchter bewegen?

 • bevorderd vetverbranding
 • verhoogt je energieniveau
 • remt ontstekingen en ondersteunt het immuunsysteem
 • stabiliseert de bloedsuikerspiegel

 

leefstijl tip nuchter bewegen intermittedfasting vasten afvallen

Tips om te starten met nuchter bewegen

Wil je genieten van de positieve effecten van nuchter bewegen, dan is het belangrijk om dit minimaal twee keer per week te gaan doen. Zorg dat de vorm van beweging je hartslag omhoog laat gaan. Zorg er ook voor dat je de bewegingsvorm leuk* vindt, dan hou je deze nieuwe gewoonte langer vol.

Als je niet bent gewend om zonder ontbijt actief te zijn, dan doe je er verstandig aan om nuchter bewegen langzaam op te bouwen. Kies in dat geval een vorm van beweging die laag is in intensiteit. Denk hierbij aan een paar keer de trap op en af lopen, stevig tempo wandelen, joggen of fietsen. 

* Een lekkere vrijpartij in de ochtend is dus een prachtige vorm van nuchter bewegen 😊 

Nuchter betekent dus geen enkele vorm van voeding vooraf innemen. Dus je eet 's avonds je laatste maaltijd en 's ochtends sta je op en eet je NIETS.
Je mag als je daar behoefte aan hebt een glas (lauw)water of zwarte koffie of kruidenthee (pure/ echte kruidenthee, geen smaakjes thee met zoetstoffen etc).
Pas ná het toepassen van matig tot intensieve beweging ga je als je een hongerprikkel voelt eten. Je hebt zo ook meteen voordelen van intermittent fasting te pakken.

 

Voel je je eenmaal meer comfortabel met nuchter bewegen, dan kan je langzaam de intensiteit gaan verhogen. Ook kun je gebruik maken van andere bewegingsvormen, zoals krachttraining of high intensity interval training (Hiit). Deze laatste kun je ook thuis doen m.b.v. youtube filmpjes. Je hebt al Hiit workouts van slechts 7 minuten.

Let op: Heb je diabetes (type 1 of 2), of een andere chronische ziekte en wil je beginnen met nuchter bewegen, overleg dan altijd eerst met je arts.

 


wees de baas over je balans

energiebalans balans op maken balansmodel burnout burn-out stress 5d

Wil je een goede persoonlijke balans, dan is het van belang dat je aan alle dimensies in dit balansmodel blijft werken.

 • IQ:  gedachten, overtuigingen, veerkracht, visie
 • EQ: emoties, gevoelens, relaties, communicatie
 • FQ: voeding, beweging, ontspanning, slapen
 • SQ: identiteit, zingeving, kernwaarden, missie
 • PQ: pro-activiteit, motivatie, daadkracht, prioriteiten
 • ...:  overige zaken zoals bijv. je financiële situatie


Heb jij behoefte aan een helpende hand van iemand die dagelijks werkt met mensen die op zoek zijn naar aanpassingen in hun leefstijl om weer gezonder en vitaler te worden?

 

Laat mij je helpen met de eerste stap in de goede richting met gratis tips of een gratis behartigingsgesprek; dit is een (live of online) sessie van 30 minuten waarin jij een beter beeld krijgt wat je écht wilt en nodig hebt.

coach leefstijlcoach vitaliteitscoach gli balans stressmanagement coachtraject coaching lichaam

Reactie schrijven

Commentaren: 0