Relatieproblemen, wat is de sleutel tot geluk?


Birgit Timmers Kohlmann leefstijslcoach trainer speker vitaliteitcoach boekel uden veghel

 

 • Wat is de sleutel tot een gelukkige relatie?
 • Hoe werk je aan een gelukkige relatie?
 • Tips voor een gelukkige relatie

Dat en meer en deze blog van holistisch coach Birgit.

gratis tips leefstijl burn-out energie rust balans checklist burnout


Relatieproblemen, wat is de sleutel tot geluk?

symptomen burnout burn-out signalen stoomketel stoom druk stress

"Je zit al zo lang niet meer lekker in je vel dat je niet eens meer weet hoe het voelt om een fijne en evenwichtige partner voor je geliefde te zijn. In het begin lukte het nog wel om te leunen op je partner, maar je doet dat nu al zó lang dat je daar steeds meer moeite mee krijgt. Hij/ zij neemt al zoveel van je over dat je niet nog meer een beroep op hem/haar wilt doen…
Het lijkt eeuwen geleden dat je elkaar oprecht kon vastpakken om te knuffelen. Je bent op je hoede bij een dergelijke aanraking want stel je voor dat hij/zij vandaag meer wil dan die knuffel? Echte en oprechte intimiteit is een ver van je bed show. Je wilt het zo graag voor de ander, maar je eigen lijf heeft hele andere zaken aan zijn hoofd.

 

Je trekt je steeds vaker en verder terug achter je masker. ‘Het gaat vandaag wel schat…’ zeg je regelmatig met een geforceerd glimlachje. Je weet dat je hem/haar absoluut niet kwijt wilt. Maar als je jezelf al zo lang kwijt bent en de sleutel naar geluk niet kunt vinden… waar moet je dan in hemelsnaam nog zoeken?”


Sleutels en open deuren

Als je zelf letterlijk en figuurlijk niet lekker in je vel zit is het lastig om je relatie goed te houden. Het werken aan jezelf, wat in de praktijk niet verder komt dan piekeren over jezelf, kost al zo veel energie. Laat staan dat je ook nog energie hebt voor het goed onderhouden van je relatie. Gevolg, de problemen stapelen zich op. 

Zeg eens eerlijk, wat denk je dat er gaat gebeuren als je niets doet? Laat je deze relatieproblemen zo ver oplopen dat je terecht komt in het traject van echtscheiding?

Het is een open deur als ik zeg dat communicatie de sleutel tot succes is binnen iedere relatie. We zijn heel goed in het herkennen van open deuren. De open deur echter binnen lopen en doen wat we al weten is een heel ander verhaal…

Naast communicatie zijn er nog een aantal sleutels voor een gelukkige relatie:

 • Vriendschap
 • Vrijheid
 • Eerlijkheid
 • Vertrouwen
 • Begrip

Maar ook daarvoor geldt; hoe dan? Weten is niet hetzelfde als doen.

Als jij je balans, rust en energie niet op orde hebt, hoe kun je dan aan je relatie werken?

Het antwoord: BEGIN BIJ JEZELF!

opendeur sleutel geluk relatieproblemen
We zijn heel goed in het herkennen van open deuren. De open deur echter binnen lopen en doen wat we al weten is een heel ander verhaal…

Waar heb je je eigen sleutel gelaten?

Wees eens eerlijk tegen jezelf en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is nou echt mijn probleem? 
 • Welk verhaal vertel ik mijzelf? 
 • Waarom zit mijn hart op slot?

Je lichaam probeert je al geruime tijd iets te vertellen. Het rammelt niet voor niets aan alle kanten. Ik noem dit ook wel eens het fluitketel effect. Dat je niet lekker in je vel zit is dus een symptoom van het lange negeren van het fluitsteren van je lijf. Je probleem is dat je niet hebt geluisterd naar je lichaam of erger nog dat je de taal van je lichaam niet meer verstaat. 

Je vertelt jezelf verhalen die niet positief zijn en/of niet getoetst zijn aan de waarheid. In je hoofd heb je al hele discussies gevoerd met je partner. Maar in het echt spreek je niet uit waar je mee zit. Je weet dus helemaal niet of jouw verhaal klopt. Je laat het in je hoofd een eigen leven leiden en bent daardoor vooral je eigen leven aan het lijden.

 

Maar waar het echt om gaat is ZELFLIEFDE. Je hebt je hart op slot gedraaid en bent vergeten waar de sleutel ligt. Het is niet de hoofdtaak van je partner om van jou te houden dat is je eigen taak. Alles begint en eindigt bij jezelf, als je niet van jezelf kunt houden kun je nooit oprecht liefde geven aan en ontvangen van een ander. 

Híer ligt je hoofdsleutel tot jouw geluk. En het mooie is de sleutel, alles wat er nodig is, zit al in je. Je mag opnieuw gaan leren hoe je je hart weer van het slot af haalt. Zodat je daarna vanuit jouw authentieke en mooie kern weer kunt verbaal en non-verbaal kunt gaan communiceren naar je geliefde. Zo kan jullie relatie weer groeien, want alles wat je aandacht geeft… groeit!


Tips

Om je hart van het slot te krijgen en houden en zo weer balans te krijgen in je relatie zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ieder mens is anders, iedere relatie heeft een andere dynamiek. De grote gemeenschappelijke deler voor iedereen met (dreigende) relatieproblemen is dat je zult moeten beginnen bij jezelf. Immers, elke verandering start bij jezelf.

 

 • Werk aan jezelf, er is niets zo lastig als niet-helpende-patronen doorbreken, dit vergt tijd, aandacht en vallen en weer opstaan
 • VERTROUW op je eigen interne kompas, je hebt jezelf in deze situatie gebracht, alle wijsheid en antwoorden zitten al in jou om uit deze situatie te komen
 • Zeg wat je voelt; COMMUNICEER, laat het verhaal in je hoofd geen eigen leven lijden
 • Plan momenten in om samen te ZIJN IN HET HIER EN NU, zonder telefoon, kinderen en andere afleiding
 • Zoek de VERBINDING op, pak elkaar iedere dag stevig vast, aanraking (oxytocine) doet wonderen
 • Maak een DANKBAARHEID-lijst met dingen die je aan de ander en in jullie relatie waardeert of waardeerde maar kwijt bent geraakt, ga hierover het gesprek aan

wees de baas over je balans

energiebalans balans op maken balansmodel burnout burn-out stress 5d

Wil je een goede persoonlijke balans, dan is het van belang dat je aan alle dimensies in dit balansmodel blijft werken.

 • IQ:  gedachten, overtuigingen, veerkracht, visie
 • EQ: emoties, gevoelens, relaties, communicatie
 • FQ: voeding, beweging, ontspanning, slapen
 • SQ: identiteit, zingeving, kernwaarden, missie
 • PQ: pro-activiteit, motivatie, daadkracht, prioriteiten
 • ...:  overige zaken zoals bijv. je financiële situatie


Heb jij behoefte aan een helpende hand van iemand die dagelijks werkt met mensen die de sleutel naar hun eigen hart niet meer kunnen vinden?

 

Laat mij je helpen met de eerste stap in de goede richting met gratis tips of een gratis behartigingsgesprek; dit is een (live of online) sessie van 30 minuten waarin jij een beter beeld krijgt wat je écht wilt en nodig hebt.

coach leefstijlcoach vitaliteitscoach gli balans stressmanagement coachtraject coaching lichaam

Meer verdieping over relatieproblemen, communicatie en verbinding in relatie tot jezelf en je partner, vind je hier:

 1. Brené Brown; The call to courage
 2. Michelle Obama: 15 levenslessen
 3. Esther Perel, zomergasten compilatie

Reactie schrijven

Commentaren: 0